Manuele Therapie

Manuele therapie in Groningen

Manuele therapie is gericht op het beter laten bewegen van gewrichten in de armen benen en wervelkolom. Dit in tegenstelling tot fysiotherapie, dat gericht is op de zachtere delen zoals spieren, banden en pezen. Naast het soepel laten bewegen van gewrichten staat bij manuele therapie het verbeteren van de houding voorop. Deze therapievorm wordt manueel genoemd omdat dit met de hand plaatsvindt, waarbij de therapeut gebruikmaakt van gespecialiseerde technieken als mobilisaties en manipulaties (kraken). Na een behandeling merkt u vaak direct dat u beter kunt bewegen en de pijn afneemt.

De behandeling bij manuele therapie

Een manueel therapeut is in feite een fysiotherapeut met een vervolgopleiding voor manuele therapie. Bij Praktijk van Weering is volop kennis aanwezig over de beweging van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Daardoor is de manueel therapeut bij uitstek in staat om de oorzaak van de klachten te beoordelen. Afhankelijk van de plaats en manifestatie van de klacht, zoals stijfheid, verminderde kracht of coördinatie, wordt vastgesteld of manuele therapie of fysiotherapie geschikt is. Fysiotherapie is meestal gebaseerd op advies en oefeningen die u na de behandeling zelf thuis kunt uitvoeren, manuele therapie ondervindt u meer aan den lijve in onze praktijk in Groningen. Bij manuele therapie wordt gebruik gemaakt van zachte, secure bewegingen om de functionaliteit van de gewrichten te bevorderen.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met slecht kunnen bewegen
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen (NSA Stenvers)
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
  • heupklachten

Eerste afspraak en vergoeding

Bij uw eerste afspraak hoeft u niet van tevoren te kiezen tussen fysiotherapie of manuele therapie. Tijdens de intake zal de therapeut u onderzoeken en vragen stellen over het klachtenverloop. Op basis daarvan brengen wij een advies uit en stellen wij een behandelplan op. Dit gebeurt uiteraard in nauw overleg met u. De zorgverzekeraar vergoedt de behandelingen alleen als het in uw aanvullende verzekering zit.

Heeft u nog vragen, neem dan contact met ons op, of maak online uw eerste afspraak met onze praktijk in Groningen.