Schouderklachten

Schouderklachten

Schouderklachten zijn een veel voorkomend probleem en kunnen de patiënt erg belemmeren in het dagelijks leven. Soms is het (tijdelijk) niet mogelijk om te werken, sporten of dagelijks activiteiten uit te voeren.  Bewegingen zijn beperkt en simpele dagelijkse handelingen, zoals aan- en uitkleden of haren kammen, zijn pijnlijk. Soms verdwijnt ook ‘s nachts de pijn niet.

Schouderklachten kunnen ontstaan na een val, overbelasting of juist te weinig bewegen. Een veel voorkomende klacht is pijn in de schouder en bovenarm (soms uitstralend naar nek, schouderbladen, bovenrug, onderarm of hand). Vaak is ook de mobiliteit van het schoudergewricht beperkt in één of meerdere richtingen.

Een aantal mogelijke diagnoses zijn:

Peesaandoeningen

Een pees is de verbinding tussen een spier en het bot. Drie veel voorkomende peesaandoeningen zijn: peesontsteking (tendinitis), peesdegeneratie (tendinose, een verminderde kwaliteit van de pees) en een peesruptuur (de pees is gedeeltelijk of volledig gescheurd). Peesaandoeningen kunnen o.a. ontstaan door overbelasting, een ongeval, ouderdom of te weinig bewegen.

Slijmbeursontsteking (bursitis)

Een slijmbeurs (bursa) is een soort stootkussen en bevindt zich in een gewricht of tussen bot en spieren. Het zorgt voor schokdemping of verminderde wrijving tussen verschillende weefsels. Een slijmbeursontsteking kan ontstaan door overbelasting of na een ongeval.

Impingement syndroom

Letterlijk vertaald betekent impingement “inklemming”. De pijnklachten in de schouder worden veroorzaakt doordat weefsel (bijvoorbeeld pees, spier of slijmbeurs) ergens in de schouder bekneld raakt.

Instabiele schouder

De weefsels in en rondom het schoudergewricht (voornamelijk spieren) zijn niet in staat de kop van de bovenarm goed in de schouderkom te houden. Bij ernstige instabiliteit kan de kop zelfs uit de kom schieten (luxatie). Het sleutelbeen kan ook luxeren. Instabiliteit kan ontstaan door een ongeval, aangeboren hypermobiliteit / laxiteit of door overmatig bewegen in de eindstanden van een gewricht (bv bovenhandse sporten, turnen).

Frozen shoulder

Letterlijk betekent dit “bevroren schouder”. Hierbij is het schouderkapsel ontstoken en verkleefd (stijf). Deze aandoening komt vaak voor en gaat gepaard met veel pijn en forse bewegingsbeperkingen in alle bewegingsrichtingen van de schouder. Het totale herstel duurt lang, minstens een jaar. Gelukkig is de prognose goed, de meeste patiënten hebben na verloop van tijd geen pijn meer en een (bijna) normale mobiliteit.

Fractuur

Een fractuur is een botbreuk. In het geval van de schouder kan het gaan om een breuk in de bovenarm, schouderblad of sleutelbeen. Meestal ontstaat een breuk als gevolg van een ongeval. Soms ontstaat er een breuk als gevolg van een ziekte (bijvoorbeeld botontkalking of een bottumor) maar dit is zeldzaam. Een fractuur herstelt normaal gesproken binnen 8 weken (dan zijn de botdelen weer aan elkaar gegroeid), echter is de normale functie van het schoudergewricht dan nog niet terug. Door de verplichte rust zijn namelijk de spieren verzwakt en het gewricht verstijfd.

Wat kunnen wij doen bij schouderklachten?

Een effectieve manier van behandelen bij schouderklachten is de NSA-methode. NSA staat voor nek-, schouder- en armklachten. Deze NSA-methode is ontwikkeld door Dr. J.D. Stenvers en wordt daarom ook wel Stenvers-therapie genoemd. NSA-therapie is primair gericht op het (pijnvrij) mobiliseren van het schouderblad (scapula). Daarnaast is er aandacht voor de mobiliteit van de wervelkolom, het sleutelbeen en het schoudergewricht zelf. Bovendien vergroot een oefenprogramma de belastbaarheid van het schoudergewricht.

Twee fysiotherapeuten binnen onze praktijk volgden de NSA-opleiding volgens de methode van Dr. J.D. Stenvers. Zij zijn dus gespecialiseerd in de behandeling van schouderklachten. Tevens zijn we aangesloten bij het Schoudernet Noord, een werkgroep van fysiotherapeuten en orthopeden uit Noord-Nederland.

Naast de NSA-therapie kunnen andere vormen van fysiotherapie ook uitkomst bieden, zoals bijvoorbeeld Mulligantherapie, oefentherapie, massage, triggerpointtherapie, dry-needling en medical taping.

Heeft u last van schouderklachten? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, of maak online een afspraak.