Knieklachten

In ons leven krijgen onze knieën veel te verduren. Zowel bij het sporten als bij zware arbeid kan er overbelasting ontstaan, waardoor de kans op een knieblessure toeneemt. Daarnaast zijn ouderdom en overgewicht twee factoren die hierin veelal een rol spelen.

Bijna iedereen krijgt in zijn leven wel eens te maken met knieproblemen. De klachten kunnen zowel acuut (bijvoorbeeld door overbelasting bij sport) als gedurende een langere periode ontstaan. De meest voorkomende knieklachten zijn pijn, stijfheid, instabiliteit en/of zwelling. Hieronder gaan we dieper op deze problemen en hun oorzaken in.

Mogelijke diagnoses

Een aantal veel voorkomende diagnoses zijn:

Artrose (slijtage)

De gewrichtsvlakken van het boven- en onderbeen hebben een laagje kraakbeen. Dit zorgt ervoor dat de botdelen soepel langs elkaar kunnen bewegen. Ook zorgt het voor schokdemping. Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit,  de schokdemping neemt af en het gewricht is minder beweeglijk. Klachten die kunnen ontstaan zijn: pijn, stijfheid, crepitaties (krakend gevoel/geluid), zwelling, beperkte mobiliteit of veranderde stand van het gewricht. Artrose ontstaat op den duur bij iedereen, het is een natuurlijk proces, maar niet iedereen krijgt evenveel klachten. Bij jongeren is het vaak het gevolg van een ongeval of ander letsel in de knie, waardoor de knie anders wordt belast. Als je artrose hebt is het belangrijk om te blijven bewegen en de spieren rond de knie sterk te maken/houden. Bij ernstige klachten kan er een knieprothese worden geplaatst.

Meniscusletsel 

Een meniscus is een halvemaan-vormige schijf van kraakbeen, die in het gewricht tussen het bovenbeen en onderbeen ligt. In beide knieën zitten er 2: een binnenste- en buitenste meniscus. De menisci zorgen voor drukverdeling, schokdemping  en proprioceptie (informatie over de stand van de knie). Een acuut meniscusletsel (scheur) ontstaat meestal bij een draaibeweging van de knie, waarbij de voet vast op de grond staat. Klachten die kunnen optreden zijn: pijn, zwelling, beperkte mobiliteit en/of slotklachten. Bij ernstige klachten kan het losgescheurde deel van de meniscus operatief verwijderd worden. Tegenwoordig wordt veelal voor een conservatief beleid gekozen (fysiotherapie).

Kruisbandletsel

Binnenin de knie zitten 2 kruisbanden: de voorste en achterste kruisband. Ze spelen een belangrijke rol bij het stabiliseren van de knie in de voor/achterwaartse richting. Letsel aan een kruisband ontstaat vaak op een duidelijk aanwijsbaar moment. Bijvoorbeeld bij een verdraaiing of overstrekking van de knie, een verkeerde landing na een sprong of bij een ongeluk. Vaak voelt de patiënt iets “knappen” in de knie. Er is meteen veel pijn, er ontstaat vrij snel zwelling en de knie voelt erg instabiel. Kruisbandletsel gaat vaak gepaard met een meniscus- of kraakbeenbeschadiging. Vooral bij jonge, sportief actieve patiënten wordt er vaak een reconstructie uitgevoerd. Het is echter ook heel goed mogelijk middels fysiotherapie (spierkracht- en stabiliteitstraining) de knie weer stabiel te krijgen. Het totale revalidatietraject duurt in beide gevallen ongeveer een jaar.

Spier/peesletsel

Belangrijke spieren rond het kniegewricht zijn de Quadriceps (strekt de knie), Hamstrings (buigt de knie), Popliteus (buigt de knie, stabilisator) en tractus iliotibialis (zijwaarts bewegen van het been). Spier- en peesklachten ontstaan vaak als gevolg van overbelasting en nemen langzaam toe. Meestal is er lokale pijn en verminderde kracht in de betreffende spier. Soms is er ook lokaal een zwelling aanwezig. Acute klachten komen ook voor, bijvoorbeeld bij een verrekking of ruptuur (scheur). Denk bijvoorbeeld aan de hamstringblessure bij voetballers.

Wat kunnen wij doen bij knieklachten?

Veel knieklachten kunnen worden verholpen met fysiotherapie : oefeningen gericht op het verbeteren van mobiliteit, spierkracht, stabiliteit, uithoudingsvermogen en coördinatie. De oefenruimte in onze praktijk biedt voldoende mogelijkheden voor een goede revalidatie. Verder kunnen Mulligantherapie, manuele therapie of medical taping ondersteunen op de weg naar herstel.

Heeft u last van knieklachten? Neem vrijblijvend contact op of maak online een afspraak bij onze praktijk in Groningen.