Hernia

Hoe ontstaat een hernia?

De tussenwervelschijven van de onderrug slijten geleidelijk, waardoor er een scheurtje kan ontstaat.  De kern van de  tussenwervelschijf kan hierdoor gaan uitstulpen en buiten het scheurtje treden. Deze uitstulping wordt een hernia genoemd. De hernia kan tegen de zenuwen drukken die langs de wervelkolom lopen. De zenuwen raken hierdoor geïrriteerd wat een scherpe pijn veroorzaakt. Deze pijn kan vanuit de onderrug uitstralen naar het been en mogelijk de voet.

Ervaart u deze symptomen, dan is het verstandig een art te raadplegen. Is er sprake van een hernia, dan kan een fysiotherapeut een behandelplan opstellen om het herstel te bevorderen en de klachten te verminderen.

Een hernia kan geleidelijk ontstaat, bijvoorbeeld door een verkeerde lichaamshouding, ouderdom of erfelijkheid, of acuut, door plotselinge bewegingen (zoals te zwaar tillen, of plotselinge draaibewegingen tijdens het sporten).

Daarnaast kan een hernia kan op diverse plekken in het lichaam ontstaan. De meest voorkomende vorm is echter een hernia in de lage onderrug. Overigens is in verreweg de meeste gevallen van een acute rugpijn geen sprake van een hernia.

Een hernia genezen

Hernia’s kunnen spontaan genezen zonder de noodzaak van een chirurgische ingreep (in ca. 75% van de gevallen). Wanneer een hernia optreedt, is aandacht voor de juiste lichaamshouding essentieel tijdens het herstel. Zorg voor een goede verdeling van het lichaamsgewicht om spanning op de onderrug te verminderen.

Dit geldt bijvoorbeeld niet alleen voor lichamelijke activiteiten, zoals wandelen, tillen en sporten, maar ook voor de houding tijdens het zitten. Let daarom voor een juiste zithouding tijdens bijvoorbeeld werken en autorijden. Daarnaast is het ook belangrijk om de balans te bewaken tussen rust nemen en blijven bewegen. Onze fysiotherapeuten zullen samen met u een plan opstellen om de belasting te controleren en zo de klachten te verminderen.

Ervaart u rugklachten? Wacht niet te lang en neem gerust contact met ons op, of maak online een afspraak bij onze praktijk. Onze specialisten staan voor u klaar!