Enkelklachten

Anatomie van het enkelgewricht

In het enkelgewricht komen drie botdelen bij elkaar: het scheenbeen (tibia), het kuitbeen (fibula) en het sprongbeen (talus). De enkel, ook wel bovenste spronggewricht genoemd, is een rolgewricht dat ervoor zorgt dat de voet soepel op en neer kan bewegen.

Daarnaast bestaat er het onderste spronggewricht. Die ligt tussen de twee achtervoetsbeenderen: het sprongbeen en het hielbeen. Dit gewricht zorgt voor een soepele zijwaartse beweging. Om deze gewrichten bevinden zich onder meer spieren, pezen, banden en slijmbeurzen, waar klachten kunnen ontstaan.  

Veel voorkomende enkelklachten

Letsel aan het enkelgewricht komt veel voor. Met name bij het sporten kunnen blessures aan de enkel ontstaan. Deze treden op bij plotselinge, onnatuurlijke bewegingen. Hierbij kunnen het enkelgewricht en de spieren de druk soms niet goed opvangen en overbelast raken. De enkelbanden kunnen hierdoor verrekken (we spreken dan van verzwikking) of er kunnen kleine scheurtjes ontstaan (we spreken dan van verstuiking). Er ontstaat vaak een forse zwelling en de enkel is pijnlijk, lopen en staan is lastig.

Naast de enkelbanden zijn klachten aan de achillespees veelvoorkomend. Overige mogelijke oorzaken van aandoeningen aan de enkel zijn inklemming (impingement) en een botbreuk (fractuur). Een inklemming kan ontstaan in het kapsel of door een botje (de os trigonum), meestal door een herhaaldelijk strekken van de voet. We spreken in deze gevallen van acute klachten. 

Naast sportblessures aan de enkel is instabiliteit in het gewricht door reuma of ouderdom een bron van (veelal chronisch) letsel. Beschadigingen aan de enkelbanden veroorzaken een druktoename op het enkelgewricht. Dit zorgt op zijn beurt voor een grotere slijtage van het kraakbeen, waardoor bewegen moeilijker wordt. Pijn bij het opstaan of lopen, een zeurende pijn aan de achterkant, zijn enkele voorbeelden van klachten die hier op kunnen wijzen.

Naast klachten waarvan de oorzaak direct in het enkelgewricht ligt, kan er ook sprake zijn van uitstralende pijn. Hierbij ligt de oorzaak van de klacht elders, bijvoorbeeld in triggerpoints elders in het been.

De behandeling van enkelklachten

Over het algemeen zijn klachten aan het enkelgewricht goed te behandelen. Onze fysiotherapeuten zullen eerst onderzoeken wat de oorzaak is van de klachten en vervolgens een behandelplan opstellen. Deze is er vooral op gericht om de beweeglijkheid en de stabiliteit van de enkel te vergroten. Therapievormen die hierbij worden toegepast zijn onder andere:

Ook bij chronische enkelklachten helpen we u graag.  Neem vrijblijvend contact op of maak online een afspraak bij onze praktijk in Groningen.