Tennisarm

Een tennisarm (ook wel tenniselleboog genoemd) is een pijnklacht aan de buitenzijde van de elleboog. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, ontstaat een tennisarm niet alleen tijdens het tennissen, maar vaker door zwaar handwerk (timmeren, schilderen) en repetitief computerwerk. Het is tevens een de meest voorkomende aandoening aan het ellebooggewricht.

Hoe ontstaat een tenniselleboog?

In verreweg de meeste gevallen wordt een tennisarm veroorzaakt door overbelasting van de spieren en pezen in de onderarm. Daarnaast zijn een verkeerde (werk)houding en plotselinge beweging (verrekking) debet aan de klachten. De overbelasting zorgt voor ontsteking in het ellebooggewricht. In de pezen en het spierweefsel kunnen kleine scheurtjes ontstaan, waardoor tevens de doorbloeding minder goed is.

Kenmerkende symptomen van een tenniselleboog zijn:

  • Pijn (drukpijn aan de buitenzijde van de elleboog en stralingspijn naar hand of schouder)
  • Krachtsverlies in de arm en hand
  • Stijfheid en bewegingsbeperking (met name na een periode van immobiliteit)

Behandeling van een tennisarm

Om een tennisarm te genezen is het belangrijk dat het gewicht in beweging blijft, maar niet wordt overbelast. Het dragen van een brace vermindert in veel gevallen de druk, waardoor u binnen de pijngrens kunt blijven werken. Daarnaast is het noodzakelijk dat de mobiliteit van de elleboog en spierkracht worden hersteld. Daarom is het belangrijk dat deze vicieuze te doorbreken. De volgende therapievormen in onze praktijk kunnen helpen bij het herstel van een tennisarm:

Fysiotherapie
Manuele therapie
Triggerpoint-therapie

Ervaar je klachten die kunnen wijzen op een tennisarm? Neem gerust contact op, of maak online een afspraak. Onze fysiotherapeuten staan voor je klaar.