Rugklachten

Rugklachten

Rugpijn is een veel voorkomende blessure. Met name aandoeningen aan de lage rug komen vaak voor. Uit cijfers blijkt dat 60-90% van de wereldbevolking tenminste een keer in zijn leven een episode van A-specifieke lage rugpijn heeft.

Oorzaken van rugklachten

Het ontstaan van lage rugklachten kan meerdere oorzaken hebben. Het verrichten van zware arbeid, waaraan je lichaam niet gewend is, kan leiden tot rugpijn. Langdurige stress is ook een veel voorkomende boosdoener bij rugklachten. Overgewicht, zwaar lichamelijk werk, veelvuldig buigen en draaien en veel autorijden zijn ook risicofactoren die rugklachten kunnen veroorzaken.

In 95% van de lage rugklachten is er geen duidelijke lichamelijke oorzaak aan te wijzen. Hierbij zijn er geen afwijkingen te zien op een röntgenfoto of scan.  Men spreekt dan van A-specifieke lage rugklachten.

Bij specifieke lage rugklachten zijn er duidelijke afwijkingen te zien.  Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hernia, ziekte van Bechterew, een breuk (evt. als gevolg van botontkalking) of spondylolisthesis (verschoven wervel).

De behandeling van lage rugklachten

De behandeling van lage rugklachten kan bestaan uit verschillende therapievormen. Allereerst zal er een anamnese gedaan worden om een duidelijk beeld te krijgen van wat de klachten precies zijn en hoe en wanneer ze ontstaan zijn.

Daarna zal er een lichamelijk onderzoek volgen om te kijken welke stoornissen er zijn. Hierbij kun je denken aan problemen in de mobiliteit van de wervelkolom of een heupgewricht, een verminderde spierfunctie of een slechte houding. Er kunnen ook meerdere van de bovengenoemde problemen tegelijkertijd aanwezig zijn en u kunt diverse klachten ervaren.

Als het onderzoek is afgerond wordt er samen met u een behandelplan opgesteld.

De behandeling kan bestaan uit:

Mocht u rugklachten hebben of meer informatie willen hebben over preventie, neem gerust contact met ons op voor een afspraak.